Barneveld, 26 februari 2024 - Ook Neboplus werkt aan de verkleining van hun footprint door duurzamer om te gaan met het milieu en onze (financiële) middelen. Nadat in 2020 de gas- en elektrakosten flink waren gestegen, zijn we nog harder aan het werk gegaan om die omlaag te brengen. En dat begint nu resultaten af te werpen. Ten opzichte van 2021 is er in 2023 ruim 30% minder gas (-55.000 m3) verbruikt en 17% minder aan elektra (-94.000 kWh). Deze cijfers gelden voor locatie Nebo in Barneveld. Locatie Het Voorthuis is in 2023 gasloos opgeleverd en is ook volgens de laatste eisen geïsoleerd. 

Deze mooie resultaten zijn het gevolg van een aantal maatregelen die we de afgelopen jaren hebben genomen, zoals vervanging van de CV-ketels. In 2023 hebben we een nieuwe luchtbehandelingskast bij Nebo in gebruik genomen. De energie die hiervoor nodig is, wordt opgewekt via een warmtepomp. Verder zijn in 2023 in alle algemene ruimtes de lampen vervangen door energiezuinige LED-verlichting. We vragen de bewoners om dat ook zoveel mogelijk te doen in hun appartementen. 

Een andere maatregel, die niet per se geld oplevert, maar wel goed is voor het milieu, is de keuze om porseleinen bekers voor de koffie en glazen voor de thee te gebruiken, in plaats van wegwerpbekers. En toen er een bedrijfsauto aangeschaft moest worden, hebben we voor een volledig elektrische gekozen.  

Plannen komende tijd
Voor het komende jaar staat de plaatsing van 168 zonnepanelen op de planning. Een werkgroep denkt mee over verdere stappen die genomen kunnen worden om nog duurzamer te worden. Op hun initiatief is er een ‘Insectenhuis’ in de tuin geplaatst. De komende tijd worden verdere plannen ontwikkeld op de thema’s ‘Bewegen & Vitaliteit’, ‘Voeding’ en ‘Energie, Verwarming & Ventilatie’. Bewustwording onder medewerkers en bewoners staat ook hoog op de agenda. Want verduurzamen lukt beter als iedereen meedoet.