'Ik vind het fijn om mijn kennis te mogen doorgeven'

Als kind droomde Martine van der Pas (33) van een carrière als modeontwerpster.

Ze was zelfs al toegelaten op de modeacademie in Parijs... Door haar goede cijfers op de middelbare school, het juiste vakkenpakket én het gunstige toekomstperspectief werd het toch een studie geneeskunde. Daar heeft ze nog geen dag spijt van gehad. Martine is sinds februari 2018 specialist ouderengeneeskunde bij Neboplus, gelijk vanaf het moment dat een eigen, professionele behandeldienst is ontstaan. Steeds meer bewoners ontvangen nu al zorg van de ‘eigen’ arts en andere medici. Geen enkele zorginstelling van dergelijke omvang heeft een eigen behandeldienst in huis. Dit is dus uniek.

Wat houdt je baan in?

“Als specialist ouderengeneeskunde ben je generalistisch bezig, zoals een huisarts en tegelijkertijd ben je gespecialiseerd in ziektes die bij ouderen veel voorkomen, zoals dementie, diabetes en hartfalen. Ook ben je gespecialiseerd in palliatieve zorg. Tijdens mijn opleiding geneeskunde koos ik al bewust voor de ouderenzorg. Die cultuur sprak mij gelijk veel meer aan dan die van het ziekenhuis. Je maakt meer individueel beleid op basis van de wensen van de patiënt, en je vormt één team met de zorg en paramedici. Dat maakt het boeiend”, legt Martine uit. Geen dag is dan ook hetzelfde. “Het is heel afwisselend werk. Ik bespreek de bewoners in de wekelijkse artsenvisite met de verpleegkundige van de afdeling, en ga waar nodig bij de bewoners langs. Soms is spoedzorg nodig. Ik breng de medische situatie en behandelwensen in kaart bij een nieuwe opname, kijk samen met de apotheker naar de medicatie van al mijn cliënten, en evalueer de behandelplannen in het multidisciplinair overleg (MDO). Hier nemen ook de contactverzorgende, paramedici (bijv. de fysiotherapeut) en natuurlijk de cliënt en/of zijn vertegenwoordiger aan deel. Daarnaast heb ik diverse beleidstaken en stel beleidsplannen op. Als ik signaleer dat dingen anders en beter kunnen, dan is er ruimte om daarmee aan de slag te gaan. Dat Neboplus een kleine organisatie is, helpt daarbij. Ook leid ik sinds 2019 een verpleegkundig specialist op.”

Wat is voor jou het meest fijn aan je baan?

“Een heel mooi onderdeel van mijn werk is terminale zorg. Dat je mensen goed kunt helpen, met name in de stervensfase. Dat je voor die bewoner en zijn naasten, in het proces naar het sterven toe, een rol mag én kan spelen. Dit alles in aansluiting op wat past bij die bewoner en zijn/haar wensen. Dat geeft mij veel voldoening. Als specialist ouderengeneeskunde kan ik mijn tijd voor een groot deel zelf indelen, waardoor ik echt de tijd kan nemen voor terminale zorg. Dat vind ik heel fijn. Ook vind ik het leuk om intern collega’s op te leiden. Om je kennis te mogen delen en doorgeven.”

Waar staat Neboplus behandelzorg over een paar jaar?

“De behandelzorg groeit mee met de groei van Neboplus zelf. Als woonzorgcentrum groeien we; er komen nieuwe locaties bij. Maar we willen onze expertise ook gaan aanbieden buiten de muren van Neboplus, voor ouderen die zelfstandig wonen. Daar is gewoon behoefte aan, nu ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Achter de schermen zijn wij hiermee aan slag gegaan inmiddels”, besluit ze gedreven.