'Het is gewoon leuk om lekker bezig te zijn'

Mevrouw Monster (81) woont bijna twee jaar bij Nebo in een zorgwoning. Vanaf het eerste moment dat ze op locatie Nebo kwam wonen, is ze een vaste en enthousiaste deelneemster aan (welzijns)activiteiten. Van handwerken, koffiedrinken en geheugentraining tot gym én rummikub: ze haakt steevast aan. 

“Vanaf dag één toen ik hier binnenkwam, ben ik in het restaurant de Meent op de begane vloer gaan eten. Ook heb ik gelijk het handwerken opgepakt. Waarom ook niet? Anders zit je maar in je appartement. Sinds kort ben ik ook gaan gymnastieken. Ik kreeg minder fysio, dus dacht ‘dan vul ik deze tijd op met gym’. Heb ook nooit een hekel gehad aan gym, dus het is fijn om te doen. Verder ga ik elke woensdag naar het handwerken, ook hier in huis. Het is gewoon leuk om lekker bezig te zijn. Ik vind kruissteek borduren en haken het leukst en breien iets minder. Daarnaast zijn de contacten natuurlijk heel fijn. Je praat met anderen en heb gezellig contact samen. Zo ga ik ook elke dag naar de ontmoetingsruimte om koffie te drinken. En in de middag ga ik vaak gewoon weer hoor. Daarna gaan we met een vaste groep rummikubben. Daar ben ik echt verslaafd aan. Het duurde wel een poosje voor ik erbij hoorde, maar nu ben ik helemaal opgenomen. We gaan wel door tot 18.30 uur en dan pas ga ik naar mijn appartement om brood te eten”, vertelt mevrouw Monster enthousiast. 

Graag onder de mensen 

Naast alle vaste activiteiten zijn er ook regelmatig activiteiten ‘tussendoor’, zoals een optreden, crea workshop of iets lekkers van chocolade maken. “Ik doe eigenlijk altijd overal aan mee, want waarom zou ik het niet doen? Anders zit ik hier in mijn eentje te niksen. Ik ben gewoon breed georiënteerd qua hobby’s en interesses en daarnaast ben ik nu eenmaal  graag onder de mensen. Dat ben ik ook gewend hè. Wij hadden vroeger een eigen bedrijf en waren altijd druk. Ik bleef lang doorwerken en stond midden in het leven.”  

Echt prima zo

Hoe bevalt het wonen in Barneveld? “Ik heb het goed naar mijn zin. Ik kom hier niet vandaan, ben geboren in Vijfhuizen en daarna dertien keer verhuisd in mijn leven. Eerlijk, ik heb mijn hart niet verloren aan Barneveld, maar heb het hier goed hoor. Toen ik ziek werd,  kon ik niet meer op mezelf wonen en kwam hier in een zorgwoning terecht. Ik heb wel veel moeten inleveren, maar krabbel echt weer op. Ik vind het fijn om zoveel mogelijk de regie te houden. Zo loop ik elke dag nog naar buiten voor een wandeling. Ook heb ik net een scootmobiel gekocht, zodat ik lekker naar Stroe of Voorthuizen kan waar mijn kinderen wonen. Zolang ik lekker bezig ben, regelmatig leuke activiteiten kan doen én zelf de regie over mijn leven kan houden, is het écht prima zo”, eindigt mevrouw Monster.