‘Ik zie de kracht van onze organisatie’

Eunice van Zomeren is voorzitter Raad van Bestuur bij Neboplus.

Waarom voelt u zich als bestuurder thuis bij Neboplus?

‘Dat is vooral de cultuur en de identiteit.

Als mens voel ik me vanuit de liefde van God aangespoord om van betekenis te zijn voor anderen. Mijn passie is om eraan bij te dragen dat mensen tot hun recht komen, of ze nu jong zijn of stokoud, een mens blijft waardevol. Als een mens tot z’n recht komt, zie ik iets van Gods schepping zoals die bedoeld was. Dat zie ik ook dagelijks gebeuren in Neboplus. Mensen die elkaar echt zien. Elkaar helpen. Met liefde naast een ander gaan staan. Daar aan bij te mogen dragen, inspireert mij elke dag opnieuw om vrolijk op de fiets te stappen naar Neboplus.’

Wat kenmerkt Neboplus volgens haar?

‘Dat het een ontzettend warme organisatie is. De mentaliteit hier is: we lossen het hoe dan ook samen op. Het is onze kracht dat iedereen zich verantwoordelijk voelt en loyaal is aan de bewoners. Je ziet het ook aan het grote aantal trouwe vrijwilligers. Bij Neboplus merk je dat het een echte gemeenschap is en dat het menselijke voorop staat. Iedereen wordt gezien, of je nu bewoner, vrijwilliger, familielid, medewerker of bezoeker bent. Je helpt elkaar en je doet er toe!

Wat is ‘goede zorg’ volgens u?

‘Goede zorg' is zorg die aansluit bij de mogelijkheden van de bewoner. In de hedendaagse zorg valt vaak het begrip ‘eigen regie’: de bewoner moet het vooral zelf doen. Maar mag iemand ook nog kwetsbaar zijn? Moe? Fragiel? Mag iemand het even niet meer weten? Bewoners zijn vaak uitgeput als ze bij ons komen wonen. Hoe mooi is het dan dat wij naast hem of haar komen zitten en zeggen: “ik ben er voor jou, zullen we het samen doen?” Dat lijkt me een voluit Bijbelse gedachte!
De kunst is natuurlijk om aan te sluiten bij de krácht van de bewoner. Wie is een bewoner eigenlijk en wat past bij hem of haar? Wat kan iemand zelf en doet dat graag? Waarvan zegt iemand: “fijn dat jij er voor mij bent want het lukt mij niet meer”. Daarop focussen we in de manier waarop wij zorg verlenen. Dat noem ik vrijheid. Naast iemand staan, perspectief en ruimte te geven.

Neboplus wordt geroemd om haar kleinschaligheid, maar groeit ook. Hoe ziet u die ontwikkeling?

‘Neboplus heeft inderdaad veel goeds te danken aan haar kleinschaligheid. Tegelijk: Neboplus heeft enorm lange wachtlijsten en wij moeten heel vaak mensen teleurstellen. Regionaal zien we ook dat er een tekort aan plaatsen in woonzorgcentra is en dat neemt de komende jaren alleen maar toe. Wat Neboplus graag wil behouden, is haar karakter van warmte, dat gevoel ‘er te mogen zijn’. Dat zit niet in het gebouw, en ook niet of dat nu één of twee gebouwen zijn, dat zit in onze mensen. In onze medewerkers en vrijwilligers. Ik ben ontzettend trots op ze en wil er samen met hen elke dag voor gaan om onze prachtige organisatie verder te ontwikkelen.